טקסי בר מצווה ובת מצווה

בר המצוה של גל קנר. צילום: ענת וייס (ענת מצלמת רגעים)

מזל טוב! בנכם או בתכם מתקרבים לגיל מצוות.

נפתחות בפניכם הרבה אפשרויות. מה תבחרו (ומי יבחר: הבת – או הבן – או ההורים והמשפחה?) – עליה לתורה? אולם ארועים? – טיול בכורה לחו"ל? מעמד משפחתי אינטימי? או…

בעצם, מה משמעות טקס התבגרות בגיל 12-13?
זו אולי השאלה שבה כדאי להתחיל, ומהדיון שיתפתח ממנה תגזרנה התשובות לשאלות המעשיות – איזה טקס אנו רוצים, היכן יתקיים, בנוכחות מי ומה נאמר ומה נעשה בו.

גיל בר המצווה (13) לבן ובת מצווה (12) לבת נקבעו בעת העתיקה כמועדים בהם נחשב הנער/ה כבוגר/ת ומחויב/ת במצוות. האב המכריז "ברוך שפטרנו מעונשו של זה" מודיע שמכאן ואיך עומד הבן ברשות עצמו מבחינה משפטית.
בזמננו זהו גיל הפותח את תהליך ההתבגרות. לא נברך "ברוך שפטרנו" אלא "ברוך שקשרנו" – לסיפור המשפחתי, לערכי הקהילה ולמורשת הלאומית. את מקומה של הנחת התפילין נמלא בתכנים המדגישים את מימדי הבגרות ומעגלי ההשתייכות והזהות השונים של הנער/ה – בבחינת "דע מאין באת ולאן אתה הולך"..

טקסי בת-מצווה ובר-מצווה בהוויה נוצרים תמיד מתוך שיח בין עורך הטקס לבני המשפחה, ומשקפים את השקפת עולמם, אורחות חייהם וזיקתם אל התרבות היהודית-חילונית. אנו נציע לכם דרך בה החגיגה תהיה סיכום של תהליך משפחתי חוויתי, שישקף את אישיותו ועולמו של הנער/ה.

תהליך ההכנה לטקס
ההכנה כוללת חמישה מפגשים, המשלבים לימוד ומשימות אישיות ומשפחתיות.
בין נושאי המפגשים:
• הכרת התכנים, הסמלים והמנהגים של טקס בר/בת-מצווה.
• פניו המשתנות והמתחדשות של טקס בר/בת מצוה עד ימינו אלה
• התבגרות, אחריות ומחויבות – המשמעות האישית והאקטואלית של בר/בת-מצווה.
• לימוד פרשת השבוע
• הכנת הדרשה
• עיצוב הטקס ותכנון מתכונת האירוע.

– היכן מתקיים הטקס?
הטקס יכול להתקיים בכל אתר הנבחר על ידי המשפחה: חצר הבית, חיק הטבע, אולם אירועים וכו'.
– מתי כדאי לפנות אלינו ?
על מנת לאפשר תהליך הכנה רציני ומעמיק מומלץ לפנות אלינו כשלושה חודשים לפני מועד האירוע.

קריאה בתורה ודרשה

במתכונת המסורתית מבטאית ה"עליה לתורה" את הצטרפות הנער (בלבד, לא הנערה) לציבור המבוגרים, יכולתו להשלים מנין וכד'.
התנ"ך היא תשתית תרבותו ש/ל העם היהודי, ולכן אנו מציעים לשלב בטקס קריאה מן התורה (פרשת השבוע) או ההפטרה (מן הנביאים), או פסוקים בעלי משמעות חשובה לנער/ה או למשפחתו.
הדרשה היא נאום קצר המבטא את יכולתו של הנער לומר דברים של טעם בציבור, ובאופן מסורתי זוהי פרשנות או הבעת רעיון הנוגע לטקסט הנקרא מן הפרשה.
הדרשה נותנת הזדמנות לביטוי אישי של "חתן" ו"כלת" השמחה בפני אורחיהם ובני משפחתם. בטקסים שלנו מידת הזיקה של הדרשה לפרשת השבוע היא גמישה. השאלה העיקרית עבורנו מה את/ה רוצה לומר? מה חשוב לך בעולמך? וכן, הדרשה יכולה להיות "נאום" קצר, אבל גם נגינה, ריקוד או כל אופן מבע אחר האופיני וחיוני למתבגר/ת.

למותר לציין, שבטקסי הויה הנערות מוזמנות לקרוא ולדרוש. עולם התורה והמדרש הוא נחלת כולנו – בנות ובנים.